Czy wyciągi roślinne mogą złagodzić skutki nadmiernego opalania się na słońcu?

Czy wyciągi roślinne mogą złagodzić skutki nadmiernego opalania się na słońcu?
Czy wyciągi roślinne mogą złagodzić skutki nadmiernego opalania się na słońcu?

Mimo, iż nadmierna opalenizna jakiś czas temu stała się passe, nadal wiele osób zagrożonych jest skutkami przesadnych kąpieli słonecznych. W walce z oparzeniami czy przesuszeniem skóry pomocne są specjalistyczne kremy, do stosowania po opalaniu, których skład oparty jest na wyciągach roślinnych zawierających naturalne bioflawonoidy. Łagodzą one podrażnienia, nawilżają i dostarczają składników odżywczych.

Czy opalenizna na prawdę jest już niemodna?

Minęły już czasy, w których zarówno kobiety, jak i mężczyźni, pragnęli aby ich skóra miała mahoniowy odcień. Celem wielu osób była całoroczna opalenizna, dlatego wielką popularnością cieszyły się solaria. Obecnie, to nie atrakcyjny wygląd, ale starzenie się skóry i zmarszczki, są pierwszymi skojarzeniami na myśl o nadmiernej opaleniźnie.

Dlatego opalamy się jedynie podczas wakacji, a do solarium chodzą nieliczni. Nastawienie Polaków do nadmiernej opalenizny zmieniło się, dzięki większej wiedzy na temat zgubnych skutków słońca. Dowiadujemy się o nich z telewizji, prasy czy internetu. Pomagają w tym także celebryci, gdyż niektórzy z nich promują „porcelanową” cerę.

Jakie są skutki nadmiernego opalania?

Gdy wystawiamy skórę na zbyt długie i intensywne działanie promieniowania słonecznego:

  1. Może pojawić się obrzęk i rumień, czyli ostre zaczerwienienie. Odczuwamy wówczas pieczenie i ból, a skóra może być pokryta pęcherzami. Zdarza się, że towarzyszy temu wysoka gorączka.
  2. Skóra zostaje wysuszona do tego stopnia, że zanika jej elastyczność, tworzą się zmarszczki, pojawiają się strupy i siateczka rozszerzonych naczyń krwionośnych.
  3. Dochodzi do rozpadu i zaniku włókien kolagenu i elastyny, dlatego staje się mniej sprężysta i jędrna.
  4. U części osób może pojawić się tzw. uczulenie na słońce, czyli nadwrażliwość na promienie ultrafioletowe.
  5. Niestety w skrajnych przypadkach dojść może do rozwoju nowotworu skóry, a nawet do czerniaka.

Jakie roślinne składniki aktywne kremów chronią przed słońcem?

Ostropest plamisty (Silybum marianum)

Ostropest plamisty (Silybum marianum)
Ostropest plamisty (Silybum marianum)

Nasiona ostropestu plamistego zawirają aż 80% silybin. Ekstrakt silybin zastosowany na skórę w specjalistycznym kremie, działa promieniochronnie, gdyż chroni DNA, przed uszkodzeniami spowodowanymi promieniowaniem UVA i UVB. Zawarte w nim bioflawonoidy „zmiatają” wolne rodniki, które działają na komórkę z zewnątrz, jak i od wewnątrz. Posiada silniejsze działanie antyoksydacyjne niż witaminy E i C: nie tylko zabezpiecza tkanki przed nowotworem, ale również spowalnia, a nawet hamuje wzrost guzów.

Ekstrakt z ostropestu plamistego wzmacnia zdolności regeneracyjne skóry, zmniejsza zaczerwienienia i rozjaśnia ją. Ochrania zdrowe komórki skóry, a niszczy uszkodzone przez promieniowanie UVA i UVB. Stosuje się go w przypadku oparzeń czy nadmiernego wysuszenia naskórka.

Olej z nasion ostropestu ma podobne zastosowanie, jak olej z wiesiołków i ogórecznika. Nawilża skórę i przyspiesza jej regenerację.

Rdest japoński (Reynoutria japonica)

Rdest japoński (Reynoutria japonica)
Rdest japoński (Reynoutria japonica)

Zawarty rdestowcu ostrokończystym resweratrol, podobnie jak silybina, jest silnym antyoksydantem. Działa antymutagennie, wymiatając wolne rodniki i nadtlenki, wykazuje dodatkowo wpływ przeciwnowotworowy. Wyciąg z rdestu japońskiego przeciwdziała zmianom zwyrodnieniowym tkanki (nabłonkowej i łącznej) naczyń krwionośnych. Przyspiesza gojenie ran na błonach śluzowych i skórze, a także zapobiega obrzękom i wysiękom.

Pantenol

Witamina B5 to hydrofilowa substancja nawilżająca, która chroni i pielęgnuje skórę wysuszoną, podrażnioną czy uszkodzoną. Przyspiesza procesy regeneracji naskórka, działa przeciwzapalnie, łagodząco i chłodząco. Zwiększa elastyczność skóry i nadaje jej uczucie gładkości.

Należy do silnie działających stymulantów wzrostu i odnowy naskórka i skóry właściwej, wykazując działanie gojące, przy różnego rodzaju uszkodzeniach skóry i błon śluzowych. Hamuje procesy starzenia się skóry i odgrywa podstawową rolę w procesie podziału komórek.

Skwalen

Skwalen to całkowicie naturalna substancja wytwarzana z oliwy z oliwek. Jest on składnikiem płaszcza lipidowego ludzkiej skóry. Tworzy na powierzchni warstwę okluzyjną (film), która zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z powierzchni (pośrednie działanie nawilżające), przez co kondycjonuje, czyli zmiękcza i wygładza skórę.

Skwalen zawarty jest między innymi w maseczce na pryszcze i wągry Black Mask.

Podsumowanie

Po opalaniu zaleca się stosowanie specjalistycznego kremu kojąco-łagodzącego RadioProtect, który zawiera powyższe składniki. Dlatego:

  • koi i łagodzi podrażnienia i zaczerwienienia skóry, które wywołane zostały promieniowaniem słonecznym,
  • zmniejsza uczucie gorąca i pieczenia, a dodatkowo zapewni, rozgrzanej po opalaniu skórze, uczucie chłodzenia (olejek miętowy),
  • nawilża, natłuszcza i dostarcza skórze witamin (B5, C, E, F), dzięki zawartości pantenolu, oliwy z oliwek, skwalenu i gliceryny,
  • działa ochronnie i stanowi naturalny filtr UV nr 5.

Aby doprowadzić skórę do pełnego zdrowia, powinno się stosować go kilka razy dziennie, szczególnie na noc, gdyż w tym czasie skóra najlepiej się regeneruje. Ten preparat, który został opracowany przez polskiego farmaceutę, od 2010 otrzymuje każdy polski żołnierz, który wyjeżdża na misje NATO i ONZ (jako część wyposażenia leczniczo-profilaktycznego).


Przypisy

  1. Więcej informacji na temat specjalistycznego kremu kojąco łagodzącego Radio Protect na stronie: http://radioprotect.eu/radio-protect.
  2. Wikipedia: Ostropest plamisty – https://pl.wikipedia.org/wiki/Ostropest_plamisty.
  3. Wikipedia: Rdestowiec ostrokończysty – https://pl.wikipedia.org/wiki/Rdestowiec_ostrokończysty.
  4. Eco Supplements: Pantenol (panthenolum) – https://eco-supplements.com/pl/organiczne-zwiazki-chemiczne/pantenol/.
  5. “Skwalen to nienasycony węglowodór, który występuje między innymi w skórze człowieka, wątrobie rekina, niektórych roślinach i ptasim żołądku. Zalicza się go do grupy lipidów, mimo że nie jest tłuszczem. Przyjmuje postać przezroczystego płynu o lekkim żółtym zabarwieniu i delikatnym zapachu.” Więcej na stronie: http://zdrowie.gazeta.pl/Zdrowie/7,101460,21288147,skwalen-bogactwo-watroby-rekina-jak-dziala-skwalen-i-gdzie.html.

Udostępnij ten artykuł na:

Autor: Eco Pro Beauty - O nas. 36 artykułów
Pomagamy zadbać Ci o piękną sylwetkę i zdrowy wygląd w najbardziej naturalny sposób. Portal Eco Pro-Beauty publikuje rzetelne informacje o najnowszych i najbardziej skutecznych zabiegach kosmetycznych, artykuły, opinie i rankingi najbardziej skutecznych i lubianych preparatów pielęgnacyjnych, wspomagających utrzymanie w Twojej skóry, włosów, paznokci, czy zębów dobrej kondycji.

1 Trackback / Pingback

  1. Jak złagodzić skutki zabiegów laserowych? | Konsultantka

Dodaj komentarz

Twój adres email nie zostanie opublikowany.


*