Składniki kosmetyków

Dzięki naszej mini encyklopedii dowiesz się między innymi, że Calendula Officinalis to Nagietek lekarski a groźnie brzmiący E 460 to zwykła celuloza.

Składniki kosmetyków
Składniki kosmetyków pochodzenia roślinnego
Nazwa (INCI)
International Nomenclature of Cosmetic Ingredients
Nazwy alternatywneDziałanie
Aloe Barbadensis
Aloes zwyczajny, aloes barbadoski (Aloe vera (L.) Burm. f.)
Aloes extractum, Aloe Extract, Aloe-Extrakt, Aloe Vera-Extrakt, Extractum Aloe, Aloe Vera (Barbadensis) Leaf Juice, Aloe Barbadensis Leaf Extract, Aloe Barbadensis Leaf, Aloe Vera, Aloe Vera Saft, Aloe Barbadensis (Leaf Juice)Ze względu na swoje działanie nawilżająco-regenerujące skórę, miąższ aloesu wykorzystywany jest jako podstawowy środek przy produkcji wielu rodzajów kremów nawilżających.
Arnica Montana
Arnika górska, kupalnik górski (Arnica montana L.)
Arnica, Arnicae Extractum, Arnicae Floris Extractum, Arnicae Radix, Arnica Extract, Arnika, Arnikablueten-Extrakt, Arnikawurzel, Arnikawurzelstock, Extractum Arnicae, Extractum Arnicae Floris, Radix Arnicae, Arnica Montana Flower ExtractWyciąg z arniki jest stosowany do produkcji niektórych kremów, płynów, maseczek i parówek do twarzy. Łagodzi podrażnienia, działa przeciwzapalnie, oczyszcza pory i zmiękcza skórę. Jest dodatkiem do niektórych płukanek, żeli i odżywek do włosów. Używana jako dodatek do płynów do kapieli wzmacnia pękające naczyńka krwionośne, zmniejsza cellulit i łagodzi dermatozy.
Avena Extract
Owies (Avena L.)
Hafer-Extrakt, Oat Bran, Oat Extract, Avena SativaEmolient, Kondycjonuje skórę. Nawilża włosy i skórę głowy oraz łagodzi drobne stany zapalne.
Beeswax
Wosk pszczeli (wosk żółty, łac. Cera flava)
Bienenwachsester, Cera AlbaOczyszczające, Emulgujące, Stabilizujące, Surfaktant. Doskonały naturalny emolient, emulgator i stabilizator emulsji – natłuszcza, chroni i zapobiega nadmiernemu odparowywaniu wody z naskórka, regeneruje, wygładza.
Bisabolol
Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)
Levomenol, BisabolMaskujące, Kojące, Kondycjonujące skórę. W medycynie i kosmetyce używa się olejku. Najczęściej jest stosowany doustnie jako środek przeciwzapalny i przeciwskurczowy układu pokarmowego, ma też działanie przeciwalergiczne. Użyty zewnętrznie przeciwdziała stanom zapalnym skóry. Stosowany wewnętrznie w nieżycie jelit i żołądka, zewnętrznie na owrzodzenia skóry, hemoroidy, rumień, oparzenia słoneczne i termiczne I i II stopnia.
Bromelain
Bromelina (bromelaina)
Keratolityczne, Kondycjonujące skórę. W kosmetykach występuje przede wszystkim jako środek złuszczający i wygładzający skórę. Co ważne, jest ona wykorzystywana do produktów również przeznaczonych do cery wrażliwej, alergicznej i naczynkowej.
Calendula Officinalis
Nagietek lekarski (Calendula officinalis L.)
Calendula Sativa, Calendula Vulgaris, Extractum Calendulae, Ringelblume, Ringelblumen-Extrakt, CalendulaKondycjonujące skórę. Nagietek, w związku z jego właściwościami leczniczymi, bywa stosowany w kremach gojących dłonie po odmrożeniach lub oparzeniach. Jest także składnikiem maseczek, mleczek, kremów, past, szamponów i olejków na cerę suchą, łuszczącą się i skłonną do infekcji, zaczerwienienia i pękania.
Cellulose
Celuloza
Cellulosum, E 460, Zellstoff, Zellulose, ZellwollePochłaniające, Wypełniające, Zmętniające, Kontrolujące lepkość. W kosmetyce stosuje się ją w postaci mikrokrystalicznej zawierającej kryształy o wymiarach 20-150 nm, dzięki czemu w wodzie tworzy strukturę żelu. Celuloza stosowana jest również ze względu na właściwości stabilizujące emulsję, przeciwdziałając rozwarstwianiu się stałych i ciekłych surowców w masie. Dodatkowo używana jest do wytwarzania żeli w maseczkach i pastach do zębów, jako regulator gęstości w szamponach i kremach do golenia, a także jako emulator tłuszczów w emulsjach typu O/W.
Centella Asiatica
Wąkrota azjatycka ( Centella asiatica L.)
Asiatischer Wassernabel, Asiatischer Wassernabel-Extrakt, Centellae Asiatica-Extrakt, Extractum Centellae Asiaticae, Extractum Hydrocotyle Asiaticae, Hydrocotyle, Hydrocotyle Asiatica, Hydrocotyl Extract, Tigergras, Tigerkraut, Madecassoside, Centella Asiatica, Centella Asiatica Leaf ExtractOczyszające, Kondycjonujące skórę, Kojące, Wygładzające, Tonizujące. Wyciąg z Centella asiatica pozytywnie wpływa na rozstępy skóry i cellulit. Potwierdzone zostały także przeciwbakteryjne właściwości wąkroty azjatyckiej oraz jej pozytywny wpływ na gojenie ran.
Chamomilla Recutita Extract
Rumianek pospolity (Matricaria chamomilla L.)
Chamomilla Recutita Flower Extract, Chamomilla-Extrakt, Camellia Theifera, Chamomilla Romana, Echte Kamille, Etherisches Kamillenöl, Kamille, Kamillenblueten-Extrakt, Matricaire, matricariae flos, Matricaria Chamomilla, Matricaria Extract, Extractum Chamomillae E Flor, Chamomilla Recutita, Chamomillae E Flor, Chamomilla Recutita (Matricaria) Flower Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria) Extract, Chamomille Extract, Chamomilla Recutita (Matricaria), Matricaria Flower Extract, Cammomila Recutia Flower Extract, Camomilla Recutita Flower Extract, KamillenextraktKondycjonujące skórę, Emolient. W medycynie i kosmetyce używa się olejku. Użyty zewnętrznie przeciwdziała stanom zapalnym skóry, na owrzodzenia, hemoroidy, rumień, oparzenia słoneczne i termiczne I i II stopnia.
Chrysanthellum Indicum Extract
Chryzantema (Dendranthema Des Moul)
Kondycjonujące skórę. Pomaga pozbyć się cellulitu.
Chrysin
naturalny flavon
Chryzyna, 5,7-dihydroxyflavoneChryzyna pomaga redukować nadmierną pigmentację powodowaną rozpadem hemoglobiny; ma właściwości przeciwzapalne, uznawana jest za nieszkodliwą, badania nad nią nie wykazały żadnych działań niepożądanych. Czytaj dalej Chryzyna. Substancja jest składnikiem aktywnym w kremie na zmarszczki Hydroface.
CitronellolDL- Citronellol, 3,7-Dimethyl-6-octen-1-ol, Citronellol, Citronellöl, L-Citronellol, 2,6-Dimethyl-2-Octen-8-Ol, Cephrol, Rhodinol, RodinolPerfumujące. Składnik kompozycji zapachowych, imitujący zapach róży i geranium, maskuje niepożądane zapachy innych składników kosmetyku.
Citrus Aurantifolia Oil
Lima, limona, limonka, limetka, limeta kwaśna (Citrus aurantifolia)
Lemon Oil, Limonenöl, D-Limonene, Citrus Aurantifolia, Citrus Medicus Limonum, Natürliches Limonenaroma, D- Limonene, Citrus Aurantifolia (Lime) OilOczyszczające, Tonizujące, Kondycjonujące skórę. Odświeża, wyrównuje, poprawia elastyczność skóry, działa antyoksydacyjnie i rozjaśniająco, ma działanie złuszczające dzięki zawartości enzymów. Składnik pomocny w walce z przebarwieniami, drobnymi bliznami, rozstępami i tzw. “suchymi skórkami”. Wykorzystywany w produkcji m.in preparatów oczyszczających i złuszczających, żeli, peelingów enzymatycznych do twarzy i ciała oraz w mniejszych stężeniach w pielęgnacyjnych kremach i balsamach. Nadaje również zapach kosmetykom.
Copernica Cerifera
Copernicia prunifera
Karnaubawachs, Cera Carnauba, Carnaubawachs, Copernica Cernifera Wax, Carnauba Wax, Carnauba Cera, Copernica Cernifera CeraEmolient, Filmotwórcze. Wosk pochodzenia naturalnego, otrzymywany z żywicy palmy Copernicia cerifera. Najtwardszy znany wosk naturalny. Działa natłuszczająco i zmiękczająco, hamuje wysuszanie skóry. W kosmetyku pełni funkcję regulatora konsystencji i lepkości.
Eugenol
C10H12O2
Eugenolum, 4-Allyl-2-Methoxyphenol, AllylguajacolPerfumujące, Tonizujące, Denaturat. Eugenol jest związkiem zapachowym, będącym podstawowym składnikiem olejku z goździków (72–90%). Występuje też w cynamonie. Jest to bezbarwna, oleista ciecz o przyjemnym ostrym zapachu kojarzącym się z goździkami. Posiada także właściwości antyseptyczne (odkażające) i znieczulające.
Geraniol
C10H18O
GeranialPerfumujące, Tonizujące. Występuje w olejkach eterycznych. Ma intensywny zapach kojarzący się ze świeżością i pelargoniami, dlatego stosuje się go często w wielu kompozycjach zapachowych stosowanych w perfumach. Jest głównym składnikiem olejku różanego, pelargoniowego i cytrynowego.
Glycyrrhetinic Acid
Kwas glicyretynowy
Enoxolon, Acidum Glycyrrhetinicum, Glycyrrhetinsäure, 3ß-Hydroxy-11-Oxo-12-Oleanen-30(ss)-Säure, 3ß-Hydroxy-11-Oxoolean–12-En-30-Oic Acid, Uralenic Acid, EnoxoloneKondycjonujące skórę. Kwas glicyretynowy ma właściwości przeciwzapalne, łagodzi podrażnienia, przyspiesza gojenie, nawilża. Dzięki temu, że działa antyalergicznie, immunostymulująco, może zastąpić środki sterydowe. Działa również przeciwłojotokowo, przeciwtrądzikowo ( zmniejsza wydzielanie sebum), przeciwbakteryjnie, przeciwwirusowo, redukuje obrzęki, rozjaśnia zaczerwienienia i przebarwienia poprzez inhibicję tyrozynazy. Jest skutecznym antyoksydantem, hamuje działanie hialuronidazy. Badania wykazały również, że usprawnia przepływ limfatyczny – blokuje działanie kortyzolu, ograniczając jego działanie na poziomie adipocytów, redukuje tkankę tłuszczową (stosowany w preparatach antycellulitowych i wyszczuplających). Stosowany jest także w leczeniu egzem i łuszczycy.
Humulus Lupulus
Chmiel zwyczajny (Humulus lupulus)
Flores Humuli Lupuli, Hopfen, Hopfenblueten, Hopfenkätzchen, Hopfenzapfen, Hops, Hops Extract, Lupuli Strobulus, Strobuli Lupuli, Humulus Lupulus (Hops) ExtractPrzeciwdrobnoustrojowe, Ściągające, Emolient, Kojące, Perfumujące, Kondycjonujące skórę, Tonizujące. Hormonalne działanie chmielu jest wykorzystywane w kosmetyce do opóźniania procesu starzenia się skóry. Wyciąg z chmielu jest używany do produkcji kremów, mleczek, lotionów oraz jako składnik kąpieli regeneracyjnych, a przede wszystkim do produkcji szamponów.
N-Hydroksysukcynimid
N-Hydroksysukcynimid – Substancja pomocna w rozjaśnianiu cieni pod oczami oraz usuwaniu zmian pigmentacyjnych. Pozwala uzyskać jednolity koloryt cery. Czytaj dalej N-Hydroksysukcynimid. Substancja jest składnikiem aktywnym w kremie na zmarszczki Hydroface.
Hydrolyzed Wheat Protein
Hydrolizowane białka pszenicy
Hydrolisierte Weizenproteine, Protein aus Weizen, Hydrolysiert, Weizenprotein-Hydrolysat, Tricitum Vulgare, Hydrolyzed Triticum Vulgare Protein, Hydrolized Wheat Germ PeptidesAntystatyczne, Kondycjonujące skórę oraz włosy. Substancja pomaga utrzymać wilgoć w skórze i włosach oraz zmniejszyć linie i zmarszczki. Hydrolizowane białka pszenicy mają właściwości liftingujące i napinające. Pokrywają zniszczone włosy filmem, wygładzając je, nadając elastyczność i wzmacniając.
Jojoba, Jojoba Esters
Simondsja kalifornijska, jojoba (Simmondsia chinensis)
Kondycjonujące skórę, Nawilżające, Emolient, Kojące. Wosk – Przed zastosowaniem w kosmetyce wosk jojoba jest uwodorniany dzięki czemu w postaci stałej utrzymuje się do ok. 65 °C. Charakterystyczna dla tego wosku jest łatwość przenikania przez wierzchnie warstwy skóry. Olej – Olej jojoba jest zaliczany do grupy emolientów, znanych jako niepolarne, które zapewniają odpowiedni poziom wilgoci zatrzymując ją wewnątrz skóry. Obniżają one tzw. współczynnik TEWL – Trans Epidermal Water Loss – rozumiany jako naskórkowy ubytek wody. Dzięki temu, skóra odzyskuje jędrność i sprężystość. Uzupełniając niedobory lipidowe, zapobiega starzeniu się skóry, oraz chroni ją przed szkodliwymi czynnikami zewnętrznymi. Skóra dzięki temu staje się gładka, znacznie bardziej elastyczna, co sprawia, że wygląda młodziej.
Mangifera Indica (Mango) Seed ButterMangobaum, Mango Extract, Mangifera Indica, Magnifera Indica Seed Butter, Mangifera Indica Seed Butter, Magnifera Indica, Mangifera Indica (Mango) Seed Butter, Mango ButterKondycjonujące skórę. Silnie nawilżaja, chroni i odbudowuje naskórek, wygładza i ujędrnia skórę. Posiada właściwości nawilżające i regenerujące. Może być stosowany jako środek powierzchniowo czynny – czyszczący, składnik zwiększający lepkość, emolient i emulgator. Polecane przede wszystkim do skóry suchej i bardzo suchej łagodzi zmiany łuszczycowe, egzemy.
Menthol
(alkohol z grupy terpenów)
Mentholum, Levomenthol, L-MentholOdświeżające, Maskujące. Stosowany jest jako jeden ze składników wielu kompozycji zapachowych.
Oryza Sativa (Rice) ExtractExtractum Oryzae, Reis-Extrakt, Oryza Sativa Hull Powder, Oryza Sativa Powder, Oryza Sativa (Rice) ExtractKondycjonujące skórę, Ścierające, Absorbujące. Ekstrakt z ryży siewnego wykorzystywany jest między innymi do produkcji pudru.
Pinus Pinaster Extract
Sosna nadmorska
Extractum Pini Pinastri Corticis, Maritime Pine Extract, Picea Excelsa, Pine Needle Extract, Pine Oil, Pine Tar, Pine Tar Oil, Pini Pinastri Corticis Extractum, Pinus Maritima, Pix Abietarum, Pix Liquida, Pix Pinaceae, Pix Pini, Pyroleum Pini, Pinus Pinaster, Pine Bark ExtractEmolient, Oczyszczające. Ekstrakt z sosny nadmorskiej jest składnikiem m.in. kremów ochronnych, jako źródło czynnych flawonoidów. Samą korę stosowano też m.in. przeciwko szkorbutowi i do tamowania krwawień. Sosna ta dostarcza też żywicy nazywanej terpentyną francuską. Składnik o działaniu bakteriobójczym, przeciwgrzybiczym, odkażającym, przeciwbólowym, rozgrzewającym, rozluźniającym mięśnie, przeciwobrzękowym, tonizującym oraz rozszerzającym, ale i wzmacniającym naczynia krwionośne. Wspomaga usuwanie toksyn ze skóry, wągrów i zaskórników, poprawia elastyczność i nawilżenie, a także przenikanie substancji aktywnych w głąb skóry, wspomaga gojenie ran, odmrożeń, stanów zapalnych. Wzmacnia skórę, zapobiega przebarwieniom posłonecznym, chroni przed wolnymi rodnikami.
Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet almond) Oil
Olej ze słodkich migdałów
Sweet Almond Oil, Mandelöl, Prunus Amygdalus Dulcis (Sweet Almond) Oil, Prunus Dulcis Oil, Prunus Amygdalus, Prunus Amygdalus Oil, Sweet Almond Extract, Prunus Amygdalus Kernel OilKondycjonujące skórę. Natłuszcza, odżywia, regeneruje, wygładza i chroni. Wzmacnia płaszcz lipidowy skóry, polecany w celu zapobiegania rozstępom i tzw. pajączkom.
Salvia OfficinalisSage, Sage Extract, Salbei, Salbeiblätter-Extrakt, Sauge Officinale, Salvia Officinalis (Sage) Leaf Extract, Salvia Officinalis Leaf Extract, SalbeiextraktPrzeciwłupieżowe, Antyoksydacyjne, Ściągające, Oczyszczające, Deodoryzujące, Kondycjonujące skórę, Ochronne, Kojące, Tonizujące
Sesamum Indicum OilSesami oleum, Sesame Oil, Oleum Sesami indicae, Sesame Oil, Sesamum Indicum Seed Oil, Sesamum Indicum, Sesamum Indicum (Sesame) Seed OilEmolient, Kondycjonujące skórę oraz włosy
Rosa Centifolia OilRose Flower OilMaskujące, Tonizujące
Rosmarinus OfficinalisExtractum Rosmarini, Rosmarin, Extractum, Rosmarinus Officinalis Leaf Extract, Rosmarinus Officinalis Water, Rosmarinus Officinalis, Rosmarinus Officinalis Leaf Water, Rosmarin-Extrakt, Rosemary, Rosemary Leaf Extract, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Oil, Rosmarinus Officinalis Leaf Oil, Rosmarinus Officinalis (Rosemary) Leaf Extract, Rosmarinus Officinalis WaterPrzeciwdrobnoustrojowe, Orzeźwiające, Tonizujące
Witamina PP, Witamina B3
Niacynamid, amid kwasu nikotynowego
Witamina PP – amid kwasu nikotynowego to komponent kosmetyczny do uniwersalnego zastosowania, humektant – silnie higroskopijna substancja posiadająca możliwość wiązania wody z otoczenia, łatwo rozpuszczalna i wchłaniana oraz dobrze tolerowana przez skórę. Jest substancją egzogenną – nie produkowaną przez organizm, dlatego musi być dostarczany z zewnątrz. Jej niedobór skutkuje stanami zapalnymi skóry, zaczerwienieniem i szorstkością. Niacynamid stymuluje produkcję cząsteczek lipidowych – Czytaj dalej Witamina PP. Substancja jest składnikiem aktywnym w kremie na zmarszczki Hydroface.